Check de oortjes!

Bij een pasgeboren baby worden de teentjes en de vingers altijd geteld. Er wordt lichamelijk onderzoek gedaan door de verloskundige of kinderarts en enkele dagen later wordt er een gehoortest gedaan.

Maar wat wordt frequent over het hoofd gezien?
De oren!

Wist je dat 33% van de kinderen wordt geboren met, in meer of mindere mate, een afwijking van de vorm van de oren?

Er zijn meerdere redenen waarom deze afwijkingen over het hoofd gezien worden. Veel mensen denken dat de oren vanzelf zullen corrigeren. Anderen zien het als iets dat later door de plastisch chirurg met een operatie verholpen moet worden.
Maar meestal wordt de afwijking simpelweg niet gezien omdat baby's schattig zijn, de oren maar klein zijn en de anatomie van "het normale oor" niet bij iedereen bekend is. Statistieken


Laten we eens kijken naar de cijfers omtrent het aantal oorafwijkingen. Stel je voor er worden 100 kinderen geboren, 33 van deze kinderen heeft een oorafwijking. Van deze 33 zal 1/3 vanzelf corrigeren binnen de eerste week. Dan blijven er 22 kinderen over met een afwijking die permanent is of zelf erger wordt.

Kijk dus goed naar de foto's op deze website van de verschillende oorafwijkingen.

Het is belangrijk je te realiseren dat het oor drie keer zo groot wordt naarmate het kind groeit. Als het kind 6 jaar is heeft het oor 93% van zijn maximale volwassen formaat bereikt. Oren groeien dus disproportioneel in vergelijking met de rest van het lichaam.
Daarom zijn metingen van het oor met de projectometer van belang om te voorspellen hoe het oor eruit zal zien als het kind naar de basisschool gaat.